Saturday, May 21, 2011

Hadiah Jeruk Mangga

Al-kisah tentang pelajar tahun enam di sebuah sekolah rendah yang menyambut hari guru. Masing - masing berebut - rebut nak memberi hadiah kepada cikgu kesayangan mereka, Cikgu lina.

Apabila loceng tamat kelas dibunyikan, beraturlah murid tahum Enam Cemerlang untuk memberi hadiah kepada guru kesayangan mereka itu. Dari kad berukuran biasa hinggalah kepada kad yang sebesar gajah.


Tibalah giliran Leha, ketua kelas, dengan kotak yang bersaiz besar dan cantik, lain dari yang lain menghulurkan hadiah tersebut kepada Cikgu Lina.

Tapi sebelum itu, sambil tersenyum simpul si Leha meminta cikgunya meneka isi kandungan kotak itu.

Maka jenuhlah Cikgu Lina meneka. Bermula dengan kek sampailah kepada lampu tidur, semuanya disambut dengan gelengan kepala si Leha tanda salah.

Dengan tidak semena - mena, ada cecair yang meleleh dam menitis dari bucu kotak itu. Dengan lajunya, Cikgu Lina mencalit titisan cecair itu dengan jarinya lalu memasukkan kedalam mulutnya dan merasa.. "Hmmmm..... masam.... ha.... cikgu tau dah... kamu hadiahkan cikgu jeruk mangga ye. Mana kamu tahu favourite cikgu ni? Pandainya...

"Errrr....sebenarnya kan cikgu...saya hadiahkan cikgu ANAK KUCING," terang Leha sambil bersedia nak blah......

3 comments:

  1. erkk?!!!,..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,nk menangis bce entri ni,..nape ckgu tu jilat suke2 ati je tnpe tgk dlu bnde hape,.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,.CN dh la xsuke kucing,.wuwuwuuuu,..dh trbyang ni,cmne shauki?,.isk isk isk,.

    ReplyDelete
  2. haa.. cikgu dah terkena.. adoiyai XD

    ReplyDelete
  3. ciknurul: haha tu la..tiba2 je cikgu tu bagi respon cmtu..hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...